Η ΕΛΣΑΛ πάει… Πάντειο Πανεπιστήμιο

Written on . Posted in Τα νέα μας

Το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν τον Ι' Κύκλο του Σεμιναρίου «Έγκλημα και Κινηματογράφος» με τίτλο «Παράγοντες Εγκληματογένεσης» κατά το χειμερινό εξάμηνο του Ακαδημαϊκού Έτους 2021-2022.

Στον Ι’ Κύκλο του Σεμιναρίου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε εκπροσώπους από την Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) οι οποίοι μέσα από την δική τους οπτική για τη σχέση Εγκλήματος και Τέχνης, θα εισφέρουν με οπτικοακουστικό υλικό (πχ. ταινίες, αφηγήσεις, συνεντεύξεις σκηνοθετών, κλπ) και εισηγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου προβάλλονται αυτοτελή επεισόδια επιλεγμένων τηλεοπτικών σειρών, κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους αλλά και ντοκυμαντέρ τόσο ελληνικής όσο και διεθνούς προέλευσης που θα εστιάζουν σε ειδικά θέματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, με έμφαση τους παράγοντες εγκληματογένεσης. Η προβολή του εκάστοτε εικονοληπτικού υλικού συνοδεύεται από επιστημονικές εισηγήσεις, παρουσίαση case studies, καλεσμένους-ειδικούς πάνω στο θέμα και βιβλιογραφία και εργασίες φοιτητών του μαθήματος Εμπειρική Εγκληματολογία Ι, του οποίου το παρόν σεμινάριο αποτελεί φροντιστήριο.

Θεματικές ενότητες:

Το σεμινάριο διεξάγεται ημέρα Τρίτη του τρέχοντος χειμερινού Εξαμήνου και ώρα 19.00 -21.00, στην Αίθουσα Β5

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα λόγω πανδημίας και οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο καλούνται να προσέρχονται με την αστυνομική τους ταυτότητα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Εισηγητές: ΕΛΕΝΗ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΑΛΛΟΥΧΟΥ

Εισηγητές: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Εισηγητές: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ  

Εισηγητές: ΒΙΚΥ ΧΑΣΑΝΔΡΑ, ΧΑΡΑ ΒΛΑΣΤΑΡΗ-ΔΥΟΒΟΥΝΙΩΤΟΥ

Εισηγητής: ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Εισηγητές: ΝΙΝΑ ΚΟΥΛΕΤΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΦΑΦΑΛΙΟΥ

Εισηγητές: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ, ΑΝΝΑ ΛΥΔΑΚΗ

 

2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2021

19:00- 21:00

ΠΡΟΒΟΛΗ: «Λάτιν Νουάρ» (διάρκεια: 50 λεπτά)

Υπόθεση: Το αστυνομικό μυθιστόρημα στη Λατινική Αμερική -οι κοινωνικές, πολιτικές και λογοτεχνικές του ιδιαιτερότητες. Το ντοκιμαντέρ Λάτιν Νουάρ μια γέφυρα από τις σελίδες στην οθόνη. Η Λατινική Αμερική μέσα από τους συγγραφείς και τις ιστορίες τους. Το ντοκιμαντέρ «Λάτιν Νουάρ» γυρισμένο μεταξύ 2016 και 2020 στο Μεξικό, την Κούβα, την Αργεντινή, το Περού και τη Χιλή περιλαμβάνει συνεντεύξεις των Πάκο Τάιμπο, Λεονάρδο Παδούρα, Κλώντια Πινιέιρο, Λουί Σελπούβεδα και Σαντιάγο Ρονκαλιόλο. Και αναφορές στο έγκλημα στην Πόλη του Μεξικού, στην Αβάνα, το Σαντιάγο, στη Λίμα και το Μπουένος Άιρες.

Είδος προβολής: Ντοκιμαντέρ

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 2021

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Παραγωγή ARTE, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ταινιοθήκη του Μεξικού

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

- Ανδρέας Αποστολίδης: «Εγκληματικότητα και Αστυνομικό Μυθιστόρημα στη Λατινική Αμερική»
- Γιώργος Αντωνόπουλος: «Ερευνητικά δεδομένα και τάσεις που παρουσιάζει το Οργανωμένο Έγκλημα στη Λατινική Αμερική»

Print