Μίκης Θεοδωράκης - Φώντας Λάδης: "Γράμματα από τη Γερμανία"

Posted in Άλλες δραστηριότητες των μελών

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΦΩΝΤΑΣ ΛΑΔΗΣ 
«ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ»

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, στις 9:00 μ.μ.
στο Θέατρο Αττικού Άλσους

Τραγουδούν:
Βασίλης Κορακάκης
Αφροδίτη Μάνου
Γιώργος Μεράντζας
Σοφία Παπάζογλου
Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Αφήγηση:
Γεωργία Ανέστη

 Ε Ι Σ Ο ΔΟ Σ  Ε Λ Ε Υ Θ Ε Ρ Η

***

Με είσοδο ελεύθερη θα γίνει η πρώτη συναυλία με τα «Γράμματα από τη Γερμανία» τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 στις 9:00 μ.μ. στο Θέατρο Αττικού Άλσους. Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών, που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του δημοσιογράφου, στιχουργού και συγγραφέα (μέλους της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.) Φώντα Λάδη. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει δηλώσει σχετικά: 

Τα «Γράμματα από τη Γερμανία»  πρωτοτραγουδήθηκαν στον Πρώτο Μουσικό Αύγουστο στα 1966 στον Λυκαβηττό, από το Γιώργο Ζωγράφο.
Ήταν θα έλεγα, τραγούδια επίκαιρα, καθαρά πολιτικά, γιατί άγγιζαν το πιο καυτό πρόβλημα εκείνης της εποχής. Την Μετανάστευση. Η οποία για άλλους ήταν ευλογία εξ ουρανού και για άλλους εθνική αιμορραγία. Και οι δύο είχαν δίκιο, σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.
Η ελληνική ύπαιθρος, απ’ την οποία έφυγαν οι πιο πολλοί, είχε αρχίσει να μεταβάλλεται σε αληθινή πυριτιδαποθήκη, έτοιμη να εκραγεί και να σαρώσει το τότε αντιδραστικό κατεστημένο.
Έτσι, όσοι ανήκαν σ’ αυτό, έβλεπαν με ανακούφιση να απομακρύνεται ο κίνδυνος αυτός. Όμως όλοι εμείς, που ανήκαμε στις προοδευτικές δυνάμεις, βλέπαμε την πατρίδα μας να αιμορραγεί. Εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας που μεγάλωσαν από το υστέρημα και με το αίμα του ελληνικού λαού, θα πήγαιναν τώρα να προσφέρουν το μυαλό και τα μπράτσα τους σε ξένους λαούς, τη στιγμή που το όραμα της κοινωνικής ανάπλασης και της εθνικής αναγέννησης άρχισε να γιγαντώνει μέσα στις τάξεις του λαού και προ παντός της νεολαίας μας.
Έτσι η Μετανάστευση υπήρξε η πρώτη μεγάλη πληγή επάνω στο σώμα της πατρίδας μας, για να ακολουθήσει η Δικτατορία και τόσα άλλα, ώστε να εξασθενήσει ως να σβήσει το Μεγάλο Όραμα για μια διαφορετική Ελλάδα, για την οποία τα δάκρυα και το αίμα που χύθηκαν, είναι ολόκληρα ποτάμια.
Ίσως αυτές οι σκέψεις να είναι πικρές.  Γι’ αυτό όμως υπάρχει η μουσική και το τραγούδι.
Για να δίνουν κουράγιο και να γλυκαίνουν  τον πόνο.

Τα «Γράμματα από τη Γερμανία» από την πλευρά τους συνέβαλαν στη δημιουργία μιας ιδιαίτερης σχολής πολιτικού τραγουδιού  στη χώρα  μας. Παράλληλα σημάδεψαν, με τις συζητήσεις που ξεσήκωσαν, την πολιτιστική μνήμη μιας ολόκληρης γενιάς.

Στις μέρες μας, που το μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα γιγαντώνεται, συμπαρασύροντας όχι μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρες περιοχές και ηπείρους, τα Γράμματα από τη Γερμανία γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρα, καθώς  καταγγέλλουν τις αληθινές αιτίες της μετανάστευσης: τους πολέμους, την κοινωνική αδικία και την αδράνεια και καθώς την ίδια στιγμή καταγγέλλουν το νεοναζισμό,  που από τότε σήκωνε κεφάλι στη Γερμανία.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και η Αφροδίτη Μάνου  θα τραγουδήσουν τα «Γράμματα από τη Γερμανία»,  μαζί με τον Γιώργο Μεράντζα, τη Σοφία Παπάζογλου και τον Βασίλη Κορακάκη σε τραγούδια  για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Με προβολές ταινιών και μνήμες γνωστών  τραγουδιών και άλλων ντοκουμέντων της εποχής, καθώς και μικρά κείμενα θα αναπαραχθεί το κλίμα της δεκαετίας του ΄60 μεταφερμένο στη σημερινή ιστορική συγκυρία του προσφυγικού.

Βίντεο: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Αφήγηση: Γεωργία Ανέστη
Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Παίζουν οι μουσικοί:
Μίμης Ντούτσουλης: Μπάσο
Γιώργος Κατσίκας: Τύμπανα
Γιάννης Σινάνης:  Μπουζούκι
Άρης Κούκος: Μπουζούκι
Παπαχριστούδης Γιώργος: Πιάνο, πλήκτρα
Ντίνος Χατζηιορδάνου: Ακορντεόν
Γιάννης Παπαζαχαριάκης: Ακουστική Κιθάρα

Παραγωγή: Δρόμοι Πολιτισμού
Συνδιοργάνωση: Περιοδικό Μετρονόμος  (για τα 15 χρόνια από την έκδοσή του)

Print