Ραβάνης-Ρέντης Δημήτρης : «10 ατέλειωτες ώρες» (κατοχική περιπέτεια), Σύγχρονη Εποχή 1985

Written on . Posted in Βιβλιογραφία 1985

 

Δημήτρης Ραβάνης-Ρέντης: «10 ατέλειωτες ώρες» (κατοχική περιπέτεια), Σύγχρονη Εποχή 1985

Βιογραφικό Ο Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής, συγγραφέας της "γενιάς του πολέμου" (γεν. 1925), ανέπτυξε πλούσια λογοτεχνική δράση στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Ρουμανία όπου έζησε σαν πολιτικός πρόσφυγας (1949-1968).

Εκδόθηκαν πάνω από τριάντα βιβλία του, πεζογραφήματα, ποίηση, θέατρο, καθώς και πολλά έργα για παιδιά. Στην Κατοχή ασχολήθηκε με το θέατρο του βουνού κι έγραψε πολλά αντιστασιακά τραγούδια, όπως "Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους", "Σαν ατσάλινος γίγας" κ.ά. Από τα κυριότερα έργα του: "Ο δρομάκος με την πιπεριά" -μυθιστόρημα από την Αντίσταση, "Παιδιά της Αθήνας" -μυθιστόρημα για παιδιά, "Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέμβρη" -ποιήματα για το Πολυτεχνείο, "Το φιμωμένο φως" -διηγήματα από τον Εμφύλιο, "Προσφορά" -ποιητική σύνθεση, κ.ά. 

Περίληψη βιβλίου Κατοχή! Ένα τραίνο, με ένα πολύτιμο για τον τόπο φορτίο, φεύγει με προορισμό το Γ΄ Ράιχ. Οι εαμίτες μαθαίνουν για την αποστολή. Δύο άνθρωποι συγκρούονται: ο καταχτητής κι ο αντιστασιακός. Ο ένας προσπαθεί να σταματήσει το τραίνο. Ο άλλος να το προωθήσει. Ο χρόνος που διαθέτουν είναι περιορισμένος: Δέκα ώρες…

Print