Στο «Επί Λέξει», Σάββατο μεσημέρι…

Συντάχθηκε στις .

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με αντικείμενο «Το αστυνομικό στο θέατρο και το ραδιόφωνο» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Ιουνίου 2015 στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τη δημιουργία της.

 


Από αριστερά, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος, που συντόνισε τη συζήτηση, η ηθοποιός, καθηγήτρια ορθοφωνίας και ραδιοφωνική παραγωγός Αντέλα Μέρμηγκα και ο σκηνοθέτης Γιώργος Οικονόμου.

Εισηγήσεις έκαναν η ηθοποιός, καθηγήτρια ορθοφωνίας και ραδιοφωνική παραγωγός Αντέλα Μέρμηγκα, που από το 2008 έως το 2010 είχε επιμεληθεί τη ραδιοσκηνοθεσία της πολύ επιτυχημένης εκπομπής πρωτότυπων αστυνομικών διηγημάτων στο ραδιοφωνικό σταθμό 902 «Κλέφτες και αστυνόμοι» (από την οποία το 2013 προέκυψε και ο ομώνυμος συλλογικός τόμος) και ο σκηνοθέτης Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος τη θεατρική περίοδο 2012-2013 είχε σκηνοθετήσει στο θέατρο «Αμιράλ» την παράσταση της αστυνομικής παρωδίας «Ο Σέρλοκ Χολμς και ο σκύλος των Μπάσκερβιλ» (των Στ. Κάνι και Τζ. Νίκολσον). Δυστυχώς ο μουσικός και ηθοποιός Δημήτρης Πουλικάκος (γνωστός από τη θητεία του στο ραδιόφωνο ως «θείος Νώντας»), που είχε ανακοινωθεί, δεν έγινε δυνατό να παραστεί καθώς παρουσιάστηκε απρόοπτο κώλυμα. Τη συζήτηση συντόνισε ο συγγραφέας-μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ. και δημοσιογράφος Γιάννης Ράγκος.

Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις, ακολούθησε ζωηρή συζήτηση σχετικά με τη μεταφορά αστυνομικών θεατρικών έργων στο ελληνικό ραδιόφωνο ήδη από τη δεκαετία του 1950, με τη συγγραφή πρωτότυπων ραδιοφωνικών αστυνομικών σειρών, καθώς και με το διεθνώς διαπιστωμένο φαινόμενο του περιορισμένου αριθμού αστυνομικών έργων για τη θεατρική σκηνή.


Η Άσπα Κυρίμη ερμηνεύει τον πρωτότυπο αστυνομικό θεατρικό μονόλογο «Ζήτημα βαρύτητας» της Αγγλίδας συγγραφέως Jan Devlin.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απολαυστική ερμηνεία της ηθοποιού Άσπας Κυρίμη, που παρουσίασε τον πρωτότυπο αστυνομικό θεατρικό μονόλογο «Ζήτημα βαρύτητας» της Αγγλίδας συγγραφέως Jan Devlin σε μετάφραση Άννας Δάρδα-Ιορδανίδου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Εκτύπωση