Το έγκλημα στον κινηματογράφο

Συντάχθηκε στις .

«Κινηματογράφος και Ψυχιατρική»

Κύκλος προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και το περιοδικό «Σινεμά»

Με θέμα «Το έγκλημα στον κινηματογράφο» συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά το καθιερωμένο θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα, που οργανώνουν ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (Ε.Ψ.Ε.) σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το περιοδικό «Σινεμά». Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48), με τιμή εισιτήριου  € 5.

Silence Mod

Όπως αναφέρει σχετικά η Ε.Ψ.Ε. «το έγκλημα είναι ένα σύμπλοκο κοινωνικό φαινόμενο του οποίου η ερμηνεία  απαιτεί τη σύγκλιση των κοινωνικών επιστημών με την ψυχιατρική και ψυχολογία.

 Η διερεύνηση του εγκλήματος μας οδηγεί αναπόδραστα στον ανθρώπινο ψυχισμό που παραμένει διαρκώς εκτεθειμένος σε βάναυσες   τραυματικές εμπειρίες, σε βιώματα που τέμνουν τραυματικά  την κοινωνική γεωγραφία και ηθική. Η προβληματική της εγκληματικής προσωπικότητας  και της ψυχοπαθολογικής ερμηνείας της αποκλίνουσας συμπεριφοράς οφείλει να απομακρύνεται από τις στείρες ηθικοπλαστικές καταγγελίες και να αναζητά τόσο τις ψυχοδυναμικές πηγές της όσο και τους γενικότερους ιστορικούς ή οικονομικούς λόγους που συγκροτούν την αναπόφευκτη παρουσία της. Ο Durkheim λ.χ διαπιστώνει ότι το έγκλημα είναι παθολογικό και τερατώδες, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται σε κάθε κοινωνία σαν να είναι μια κανονική κατάσταση, σχεδόν ωφέλιμη. Η έννοια του εγκλήματος συναντά την τιμωρία. Οι ψυχιατρικές αντιλήψεις περί τιμωρίας, ανάδειξης των ενοχών αλλά και των ατομικών και συλλογικών απωθήσεων και επιθυμιών θα αποτελέσουν θέματα προς διερεύνηση αλλά και αναστοχασμού, με αφορμή τις επιλεγμένες ταινίες από τους σχολιαστές». 

Μέσα από τις συζητήσεις, που ακολουθούν κάθε προβολή, επιχειρείται η προσέγγιση αυτού του πολυπαραγοντικού  φαινομένου μέσα από την ψυχαναλυτική και ψυχιατρική ερμηνευτική εκδοχή, χωρίς να παραβλέπονται οι άλλες επιστημολογικές συναρτήσεις, αλλά και οι αισθητικές και ηθικές αμφισημίες και αντιφάσεις που εμπεριέχουν οι ταινίες. 

Ήδη, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου προβλήθηκε η ταινία του Fritz Lang «Μ» (1931), με σχολιασμό του Νίκου Τζαβάρα και του Στέλιου Κρασανάκη.

Lang - M

Το προσεχές διάστημα, θα προβληθούν οι ταινίες:

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου

«Η Όπερα της Πεντάρας» τουGeorg Wilhelm Pabst (1931) - Σχολιασμός:   Μαρία Διαλλινά και Μάνια Παπαδημητρίου

Κυριακή 9 Μαρτίου

«Η τελετή» του Claude Chabrol (1995) - Σχολιασμός: Αργυρώ Κυριαζή, ψυχίατρος και Γιώργος Μποτονάκης, ψυχίατρος

Κυριακή 6 Απριλίου

«Η Πηγή των Παρθένων» Ingmar Bergman (1960) - Σχολιασμός: Γρηγόρης Μανιαδάκης και Ελισάβετ Παπανδρέου

Κυριακή 27 Απριλίου

«Ασανσέρ για Δολοφόνους» του Louis Malle (1958) - Σχολιασμός: Χρυσή Γιαννουλάκη και Ηλίας Βλάχος

Κυριακή 4 Μαΐου

«Οι διαβολογυναίκες» του Henri-Georges Clouzot (1955) - Σχολιασμός: Τάσος  Ψιμάρας

Κυριακή 11 Μαΐου

«Αποστολή στη Μπρίζ» του Martin McDonagh (2008) - Σχολιασμός: Γιάννης Μαλογιάννης

Εκτύπωση