Crime Fiction Stories V: Πέντε μέρες «εγκλημάτων» στα Ιωάννινα

Συντάχθηκε στις .

Από τις 24 έως τις 31 Μαΐου 2026, πραγματοποιείται στα Ιωάννινα το φεστιβάλ για την αστυνομική μυθοπλασία «Crime Fiction Stories V», που μετά από πέντε χρόνια ύπαρξης αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο πολιτιστικό θεσμό για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τους/τις φίλους/ες του genre.

Μεταξύ άλλων, στη φετινή διοργάνωση, που υλοποιείται και πάλι υπό την αιγίδα της ΕΛΣΑΛ, θα συμμετάσχει ο Σουηδός συγγραφέας Άρνε Νταλ (Arne Dahl) και οι Έλληνες/Ελληνίδες συγγραφείς Πάνος Δημάκης, Γιάννης Μόσχος, Χίλντα Παπαδημητρίου, Γιάννης Ράγκος και Ελένη Σίντου, ενώ επίσης θα λάβουν μέρος πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι κ.ά.    

 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Κυριακή 24 Μαΐου 2026

«Pop κουλτούρα στην εποχή των κατασκόπων»: μια συζήτηση του Ηλία Σκουλίδα με τον Λάμπρο Φλιτούρη.

• Προβολή της ταινίας: «Ο Κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο», σκ. Martin Ritt, 1965, διάρκεια 112’.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2026

Nordic Crime Night

Ο Άρνε Νταλ είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του γνωστού Σουηδού συγγραφέα, κριτικού λογοτεχνίας και δημοσιογράφου Jan Arnald (γενν. 1963). Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ευρώπη και ανανεωτής του σκανδιναβικού νουάρ.

Θα συζητήσει μαζί του ο συγγραφέας και μελετητής της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας, Νίκος Γεωργιάδης.

H εκδήλωση γίνεται με τη συνεργασία των εκδόσεων «Μεταίχμιο» και την αιγίδα του Σουηδικού Ινστιτούτου.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2026

«Δημιουργώντας ένα Έγκλημα»

Σεμινάριο δημιουργικής γραφής αστυνομικού διηγήματος για νέους συγγραφείς με την συγγραφέα Χίλντα Παπαδημητρίου στο πατάρι του «Θυμωμένου Πορτραίτου»

Πέμπτη 28 Μαΐου 2026

«Κομπολόϊ στο χώμα»

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Χίλντας Παπαδημητρίου και συζήτηση της συγγραφέως με τον Γιάννη Παπαδημητρίου και την Ελένη Σίντου, με τη συνεργασία των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Θα ακολουθήσει jazz βραδιά σε κινηματογραφικό noir κλίμα.

Σάββατο 30 Μαΐου 2026

Το «αστυνομικό» στην ελληνική επαρχία

Ο Γιάννης Ράγκος, ο Γιάννης Μόσχος και ο Πάνος Δημάκης μας μεταφέρουν στην ελληνική επαρχία της δεκαετίας του 1920 και φωτίζουν διαφορετικές όψεις της βίας, της Ιστορίας, του μύθου και της κοινωνικής πραγματικότητας που διαμορφώνουν το ελληνικό crime αφήγημα.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, ακόμα, εκθέσεις, quiz show, crime dinner σε καραβάκι στη λίμνη Παμβώτιδα κ.ά. 

Εκτύπωση