Υπό την αιγίδα της ΕΛΣΑΛ το 2ο Crime Fiction Stories στα Ιωάννινα

Συντάχθηκε στις .

Η φράση της Άγκαθα Κρίστι «Λίγοι από εμάς είμαστε αυτό που δείχνουμε» προσκαλεί τους Γιαννιώτες στο Φεστιβάλ Αστυνομικού Μυθιστορήματος και όχι μόνο, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά υπό την αιγίδα της ΕΛΣΑΛ, από τις 20 Ιουνίου και για μια εβδομάδα, με πλούσιες και... μυστηριώδεις εκδηλώσεις.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεκινά την Τρίτη 20 Ιουνίου από το Αρχοντικό Μίσιου, με μια συζήτηση για την μετάφραση σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος στα ελληνικά, με τη συμμετοχή των Μαρίας Μαρτζούκου και Σωτήρη Σουλιώτη, και τον σχολιασμό του συγγραφέα Νίκου Γεωργιάδη. Η βραδιά οργανώνεται με την υποστήριξη του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, το Φεστιβάλ συνεχίζεται στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, με σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία και την παρουσίαση των βιβλίων του Νίκου Γεωργιάδη «Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία. Όψεις της κοινωνίας και της πολιτικής» και «Οδηγός για την σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία». Η παρουσίαση οργανώνεται με την υποστήριξη των εκδόσεων Ηρόδοτος και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί ο τόμος «Ευρωπαϊκές αφηγήσεις του εγκλήματος» από τους Λάμπρο Φλιτούρη, Χρήστο Δερμεντζόπουλο και Νίκο Φιλιππαίο (online), με την υποστήριξη των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στο Νησί, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου για το βαλκανικό αστυνομικό μυθιστόρημα BalkaNoir από τους Βασίλη Δανέλλη, Γιάννη Ράγκο και Γιάννη Παπαδημητρίου, με την υποστήριξη των εκδόσεων Καστανιώτης. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση «Explore the magic world of jazz» με τους +3rd floor Quartet, σε συνεργασία με την Κοινότητα Νήσου Ιωαννίνων.

Τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, στο Θυμωμένο Πορτραίτο, θα γίνει αφιέρωμα στον κατασκοπευτικό κινηματογράφο και προβολή της ταινίας του Σίντνεϊ Πόλακ «Οι 3 μέρες του Κόνδορα» (1975, 113΄), με εισήγηση του μόνιμου επίκουρου καθηγητή Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ηλία Σκουλίδα.

Τέλος, την Τρίτη 27 Ιουνίου, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, η ομάδα παραστατικών τεχνών Α.Ν. θα αφηγηθεί ιστορίες από το βιβλίο του Ηλία Φουντούλη «Κάτι Χαμογελάει στις σκιές». Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ώρα έναρξης 8 το βράδυ.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει και παράλληλες δράσεις, όπως σεμινάριο δημιουργικής γραφής από τον Μιχάλη Σπέγγο και «Crime dinner» σε σημεία της πόλης, με την υποστήριξη της Strange Brew για την μπύρα και του Ηλία Φουντούλη για τη δημιουργία των σάντουιτς.

Υπεύθυνος του Φεστιβάλ Crime Fiction Stories -Τεύχος 2 είναι ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Λάμπρος Φλιτούρης και διοργανώνεται από το «Υποβρύχιο» με την υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα, του Φιλανδικού Ινστιτούτου και των εκδόσεων Καστανιώτη, Μεταίχμιο και Ηρόδοτος.

Ετικέτες: Γιάννης Ράγκος, Βασίλης Δανέλλης

Εκτύπωση