Σεμινάριο Παντείου Πανεπιστημίου – ΕΛΣΑΛ [7]: Στερεοτυπικές απεικονίσεις εγκληματικής συμπεριφοράς στην αστυνομική αφήγηση

Συντάχθηκε στις .

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022, ώρα 19.00-21.00, αίθουσα Β5 (Πάντειο)

Συνεχίζεται και κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 η συνεργασία της ΕΛΣΑΛ με το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου και το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο των σεμιναρίων "Έγκλημα και Κινηματογράφος".

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022, στον ΙΑ΄ κύκλο του σεμιναρίου με τίτλο "Κοινωνική αντίδραση", ο Ανδρέας Αποστολίδης θα παρουσιάσει το θέμα "Στερεοτυπικές απεικονίσεις εγκληματικής συμπεριφοράς στην αστυνομική λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση".

Ο ομιλητής θα εξετάσει αναλυτικά τον ρόλο των στερεοτύπων στο «αστυνομικό» είδος αφήγησης. Χαρακτηριστικές στερεοτυπικές απεικονίσεις: ο γκάνγκστερ / η μοιραία γυναίκα / ο σίριαλ κίλερ / ο επαγγελματίας εκτελεστής. Τα στερεότυπα στο αμερικανικό, το σκανδιναβικό και το λατινοαμερικάνικο νουάρ. Ο κακός στον Ίαν Φλέμινγκ. Ο ένοχος στην Α. Κρίστι, τον Σιμενόν, τον Γ. Μαρή, την Π. Χάισμιθ.

Την εισήγηση θα συμπληρώσει ένα 20λεπτο με trailer ταινιών και τηλεοπτικών σειρών.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στην αίθουσα Β5 του Παντείου Πανεπιστημίου από τις 19.00 έως τις 21.00 και είναι ανοικτό σε όποιον/αν ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θεματική. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να προσέλθουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Ετικέτες: Ανδρέας Αποστολίδης

Εκτύπωση