Σεμινάριο Παντείου Πανεπιστημίου – ΕΛΣΑΛ [4]: Αληθινά εγκλήματα στον ελληνικό κινηματογράφο

Συντάχθηκε στις .

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, ώρα 19.00-21.00, αίθουσα Β5 (Πάντειο)

Οι ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, οι οποίες βασίζονται σε αληθινά πολιτικά ή αμιγώς ποινικά εγκλήματα που έχουν καταγραφεί στα εγχώρια εγκληματολογικά χρονικά, είναι το αντικείμενο της εισήγησης που θα πραγματοποιήσει ο Γιάννης Ράγκος την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Ι' Κύκλου του Σεμιναρίου «Έγκλημα και Κινηματογράφος» με τίτλο «Παράγοντες Εγκληματογένεσης». Το σεμινάριο διοργανώνει το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Πατρών και την ΕΛΣΑΛ.  

 

Συγκεκριμένα, στην εισήγηση με θέμα: «Από τα πρωτοσέλιδα στη μεγάλη οθόνη – Αληθινά εγκλήματα στον ελληνικό κινηματογράφο» θα παρουσιαστούν οι 16 ελληνικές ταινίες, οι οποίες εμπνέονται από πολύκροτα ποινικά και πολιτικά εγκλήματα που απασχόλησαν κατά καιρούς την ελληνική κοινή γνώμη. Πολλές από αυτές συγκαταλέγονται στις κορυφαίες δημιουργίες της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής των τελευταίων 50 ετών, συγκροτώντας ένα αξιοπρόσεκτο corpus με υψηλό καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αλλά και αυξημένη εγκληματολογική σημασία.

Θα αναλυθεί η μέθοδος «μεταγραφής» των αληθινών συμβάντων από το αστυνομικό δελτίο στο φιλμικό σύμπαν, θα εξεταστεί η μυθοπλαστική απεικόνιση των παραγόντων εγκληματογένεσης στη διαχρονική εξέλιξη του εγκληματικού φαινομένου και θα σχολιαστεί ο τρόπος με τον οποίο οι δημιουργοί συνδυάζουν την ένταση της μυθοπλασίας με τη δύναμη του ντοκουμέντου («based on a true crime story»).

Επίσης, στη διάρκεια του σεμιναρίου, θα προβληθούν αποσπάσματα από τις χαρακτηριστικότερες ταινίες της κατηγορίας αυτής.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στην αίθουσα Β5 του Παντείου Πανεπιστημίου από τις 19.00 έως τις 21.00 και είναι ανοικτό σε όποιον/αν ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θεματική. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να προσέλθουν με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Εκτύπωση