"Άνθρωπος στο τρένο" από τον Βασίλη Δανέλλη

Συντάχθηκε στις .

Το τρίτο μυθιστόρημά του Βασίλη Δανέλλη με τίτλο Άνθρωπος στο τρένο κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για το τρίτο μυθιστόρημα του Β. Δανέλλη μετά το noir Μαύρη Μπύρα (εκδόσεις Καστανιώτη, 2011) και τα Λιβάδια από ασφοδίλι (εκδόσεις Καστανιώτη, 2014).

Ένα βροχερό πρωινό του χειμώνα σε κάποιο σιδηροδρομικό σταθμό δυο άντρες βρίσκουν παράξενο θάνατο. Ο ένας πέφτει στις ράγες, καθώς η αμαξοστοιχία βρίσκεται ακόμα σε κίνηση, και ο άλλος σωριάζεται στην αποβάθρα. Ένας δημοσιογράφος, περιμένοντας το τρένο να συνεχίσει το δρομολόγιό του, ξεχνάει τη συνέντευξη Τύπου που οφείλει να παρακολουθήσει και εντελώς παρορμητικά στρέφεται προς την τραγωδία που εκτυλίχτηκε σχεδόν μπροστά του. Απευθύνεται σε πέντε αυτόπτες μάρτυρες: στον «κύριο με την εφημερίδα», στο μηχανοδηγό, σε μια αινιγματική γυναίκα με όμορφα μάτια και σ’ ένα νεαρό ζευγάρι. Οι μαρτυρίες τους όμως όχι μόνο δε συμφωνούν, αλλά κάθε φορά, μετά τις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου, η οπτική γωνία του καθενός αλλάζει δραματικά. Το τέλος των δύο νεκρών αλλά και η ζωή τους γίνονται πότε ιστορία αγάπης και πότε εκδίκησης, ζήλιας, φθόνου ή στοργής – ενίοτε καταλήγουν σε μια φρενήρη, φιλοσοφική καταδίωξη με υπαρξιακές προεκτάσεις.

Τι πραγματικά συνέβη; 

Αυτοχειρία, ατύχημα ή φόνος; 

Ένα βιβλίο μυστηριώδες και ατμοσφαιρικό, ένας «λογοτεχνικός σταθμός» στο σταθμό του τρένου.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Βασίλη Δανέλλη για τον Άνθρωπο στο τρένο στην εφημερίδα Καθημερινή της 3ης Απριλίου 2016, εδώ.

Εκτύπωση