Κουντούρη Ζέτα : «Η Λεγάμενη», Κέδρος 2005

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Βιβλιογραφία 2005

 

Ζέτα Κουντούρη: «Η Λεγάμενη», Κέδρος 2005

Βιογραφικό Η Ζέτα Κουντούρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι δικηγόρος και εργάζεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τις Εκδόσεις της Εστίας κυκλοφόρησαν τα βιβλία της Η Πρεμιέρα (1992) και Σας είδα (1995). Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε Η Αίσθηση Γυναίκας – Προσεγγίσεις ζωής (2002), ένα βιβλίο το οποίο έγραψε μαζί με πέντε άλλες γυναίκες συγγραφείς. Συνεργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά: Πλανόδιον, Ευθύνη, Περίπλους, Εμβόλιμον, Ανατολικός, κ.α.

Από τη συλλογή της Η Πρεμιέρα, το διήγημα «Στοίχημα» έχει συμπεριληφθεί στο νέο τόμο Ανθολογίας Ρένου, Ήρκου και Στάντη Αποστολίδη και το διήγημα «Όμορφη ζωή» έχει μεταφραστεί στα ισπανικά και έχει δημοσιευθεί σε μία ανθολογία Ελληνίδων συγγραφέων της Teresa Sempere (escritoras GRIEGAS, 2004).

 Περίληψη βιβλίου Το βιβλίο στην πρώτη του έκδοση χαρακτηρίστηκε αστυνομικό λόγω της πλοκής και του μυστηρίου από το οποίο διαπνέεται και το οποίο κορυφώνεται και βρίσκει τη λύση του στις τελευταίες σελίδες. Σε μια δεύτερη, όμως, ανάγνωση επισημαίνει κανείς πως τα δρώμενα αποτελούν μόνο την αφορμή για να εστιάσει η συγγραφέας στις εσωτερικές διακυμάνσεις και τα αισθήματα των ηρώων της, στη μοναξιά και την έλλειψη επικοινωνίας που είναι το βασικό της θέμα. Για το λόγο αυτό, οι εκδόσεις Κέδρος ενέταξαν τη δεύτερη έκδοση του μυθιστορήματος στον κατάλογο της ελληνικής πεζογραφίας.

 Η ηρωίδα του μυθιστορήματος της Ζέτας Κουντούρη εμφανίζεται ξαφνικά σ΄ένα ελληνικό νησί που φαινομενικά πορεύεται ήσυχο μέσα στο χρόνο. Και με την ίδια φαινομενική «ησυχία» η συγγραφέας αρχίζει να φωτίζει χαρακτήρες, στιγμές, πρόσωπα, χώρους και τόπους ταξιδεύοντας με μαεστρία στο χρόνο και οδηγώντας μας αθόρυβα αλλά διεισδυτικά στο δαιδαλώδη κόσμο της ψυχής και της ζωής των ανθρώπων της μικρής και σκληρής κοινωνίας του νησιού. Μυστικά και ψέματα, σθένος και μικροψυχίες, συγκαλυμμένα πάθη, ηρωικές κινήσεις και αδύναμοι άνθρωποι αναδύονται από τις σελίδες του βιβλίου.

 Η συγγραφέας που μέχρι σήμερα έχει διακριθεί στο είδος του διηγήματος υπηρετεί το μυθιστόρημα, με δεξιότητα που εκπλήσσει: κλασικές αρετές που δένουν αρμονικά με στοιχεία μοντέρνας γραφής και δομής χαρακτηρίζουν και αναδεικνύουν την ιστορία αυτού του βιβλίου.

Εκτύπωση