Κώστας Καλφόπουλος: «Καφέ Λούκατς-Budapest noir», Άγρα 2008

►Κώστας Καλφόπουλος: «Καφέ Λούκατς-Budapestnoir», Άγρα 2008

Βιογραφικό Ο Κωστας Θ. Καλφόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956. Σπούδασε Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Από το 1996 δημοσιογραφεί και απασχολείται στον εκδοτικό χώρο, ως επιμελητής (editor). Είναι συνεργάτης της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Έργα του: Στην εποχή της περιπλάνησης, Tilt! Δοκίμιο για το φλίππερfar from raf.30 χρόνια από το "γερμανικό φθινόπωρο", Καφέ Λούκατς. Budapest Noir.

Περίληψη βιβλίου Αύγουστος 1989, Βουδαπέστη. Ένας νεαρός δημοσιογράφος βρίσκεται απρόβλεπτα στην πόλη του Λούκατς και του Πούσκας, για τις ανάγκες ενός συνεδρίου. Σε ένα παραδοσιακό Café της Πέστης, που φέρει συμπτωματικά το όνομα του μεγάλου φιλοσόφου, θα γνωρίσει μια αριστοκρατική κυρία, που θα τον οδηγήσει στο «μυστικό τοπίο» της αθωότητας και του αισθησιασμού. Μια απερίσκεπτη, σχεδόν "παιδαριώδης", κίνηση του ήρωα, ένα γράμμα, και ένα έγκλημα, με θύμα τη "μοιραία γυναίκα", θα περιπλέξει την κατάσταση. Ένας Μαγυάρος αστυνόμος, συνεπώνυμος κι αυτός του φιλοσόφου, θα αναλάβει τις έρευνες. Τα ηθικά διλήμματα του ήρωα συγκρούονται με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Δύο ακόμα εγκλήματα θα συσκοτίσουν πρόσκαιρα την υπόθεση και, ταυτόχρονα, θα αναδείξουν ένα οδυνηρό παρελθόν που έχει τις ρίζες του στα χρόνια του Ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία. Το "δάσος της πόλης" θα  αποκαλύψει πρώτα την παραμυθένια, κι έπειτα τη σκοτεινή πλευρά του : η νουάρ διάσταση της πόλης.

Κάποια στοιχεία της υπόθεσης θα επανέλθουν χρόνια αργότερα στην επικαιρότητα, όταν όλα θα είναι μια μακρινή ανάμνηση. Un souvenir, c’ est l’ image d’ un rêve…

Η μοίρα, το παρελθόν, η πόλη και η "femme fatale" υφαίνουν έναν ιστό, στον οποίο θα πιαστεί ο αφηγητής της ιστορίας. Η μοίρα ως αναπόδραστη δύναμη, το παρελθόν ως ιστορική υποθήκη, η πόλη σαν δάσος, η femme fatale ως αφορμή.

Μια νουβέλα, με δομικά και αφηγηματικά στοιχεία νουάρ, (άλλοτε ως νύξεις και άλλοτε ως αναφορές στο είδος), που εκτυλίσσεται στη Βουδαπέστη λίγο πριν την πτώση του Τείχους. Ταυτόχρονα, η περιγραφή μιας περιπλάνησης : στον λαβύρινθο της πόλης, της ιστορίας, των συναισθημάτων.

 Για αναλυτικότερες πληροφορίες, κάντε κλικ εδώ.

 

 

Εκτύπωση