Δανέλλη Τιτίνα -Παπαρήγας Θανάσης «Ο ταγματάρχης», Πύλη 2007

►Τιτίνα Δανέλλη-Θανάσης Παπαρήγας «Ο ταγματάρχης», Πύλη 2007 

Βιογραφικά Η Τιτίνα Δανέλλη, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Ρώμη. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά και σε απογευματινές εφημερίδες στο ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ  και ειδικεύτηκε στο χρονογράφημα. Επίσης, έγραψε  σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και έκανε μεταγλωττίσεις από ξένες ταινίες.

Από το 1985 εργάστηκε αποκλειστικά στην εφημερίδα Ριζοσπάστης. Ανάμεσα στα έργα της είναι τα: ΑντιπερισπασμόςΤο Παιχνίδι του ΔικαστήΗ Τέταρτη ΓυναίκαΤα Τέσσερα Μπστούνια και άλλα.

 Ο Θανάσης Παπαρήγας γεννήθηκε στο Βόλο το Μάη του 1945. Στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου οργανώνεται στη Νεολαία της ΕΔΑ και αργότερα στη Δημοκρρατική Νεολαία Λαμπράκη. Με την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας το 1964 γίνεται μέλος του Γραφείου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη της Σχολής του και του Γραφείου της οργάνωσης του Πανεπιστημίου. Το 1967-1968 εξορίζεται από τη Χούντα στη Γυάρο και τη Λέρο.

 Μέσα στη χούντα το 1968 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και δουλεύει στην παρανομία. Ξαναπιάνεται το Νοέμβρη του 1973, βασανίζεται από την ΕΣΑ στο Μπογιάτι και ξαναστέλνεται εξορία στη Γυάρο, από όπου επέστρεψε τον Ιούλη του 1974 με την πτώση της χούντας. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ δούλεψε σε πάρα πολλούς τομείς, ανάλογα με τις χρεώσεις στο Κόμμα. Δραστηριοποιήθηκε στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ως συντάκτης του Ριζοσπάστη, ως μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και υπεύθυνος του Διεθνούς Τμήματος της εφημερίδας. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών. Ως δημοσιογράφος επιμελούνταν και παρουσίαζε ενημερωτικές, πολιτικές, ιστορικές εκπομπές καθώς και εκπομπές βιβλίου στον 902 Αριστερά στα FM, στην τηλεόραση του 902. Ήταν μέλος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967-1974. Ήταν πολυγραφότατος, πολύπλευρα καλλιεργημένη προσωπικότητα και άφησε πλούσιο και πρωτότυπο συγγραφικό έργο και πολλά ανεκπλήρωτα όνειρα. Βρέθηκε σε όλες τις Ηπείρους, έτρεχε από την Ασία στην Αμερική, από την Ευρώπη στην Αφρική καλύπτοντας πετυχημένα, ζωντανά και εύστοχα, δύσκολα ρεπορτάζ, διεθνείς συναντήσεις και δραστηριότητες του κινήματος, προσφέροντας στο επαναστατικό κίνημα με τις γνώσεις του, την ευρυμάθειά του και τη γλωσσομάθειά του. Ο Θανάσης Παπαρήγας υπήρξε κοντά στις άλλες δραστηριότητες συνεργάτης των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, με το συγγραφικό του έργο, τις μεταφράσεις του, τις επιμέλειες, τις θεωρήσεις μεταφράσεων, τα βιβλιοκριτικά του σημειώματα, τις παρατηρήσεις, υποδείξεις, συμβουλές του ακόμα και με το χιούμορ του.

 Βρήκε τραγικό τέλος τον Οκτώβρη του 2002 όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στη Νέα Μάκρη.

 Περίληψη βιβλίου Ο ταγματάρχης είναι ένα πολύπλοκο παιχνίδι διαφθοράς και εξουσίας, ένα ιδιότυπο κατασκοπικό κυνηγητό όπου οι θύτες και τα θύματα εναλλάσσουν ρόλους διαρκώς. Οι στόχοι απλοί: επιβίωση και υπεροχή. Το πεδίο δράσης: ένας παγκόσμιος ιστός με επίκεντρο την Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι κανόνες: ...απλώς δεν υπάρχουν.

 Διπλωματικοί ακόλουθοι, γερουσιαστές, δημοσιογράφοι, ντετέκτιβς και τυχοδιώκτες συνεργάζονται και συγκρούονται, κυνηγώντας ο ένας τον άλλον και τη Νότιο Αφρική στην Τουρκία και από τη Γαλλία στις Η.Π.Α. Η δίψα για δύναμη και η ανάγκη για απαντήσεις κινούν τα "πιόνια" μέσα από ένα λαβύρινθο όπου οι φόνοι, τα ναρκωτικά, η "τρομοκρατία", ο ενθνικσμός και οι φιλοδοξίες επιταχύνουν την ανέλιξή τους ή διακόπτουν βίαια τη συμμετοχή τους σε αυτό το παιχνίδι.

 Ο Θανάσης Παπαρήγας και η Τιτίνα Δανέλλη μας ταξιδεύουν στο ψυχροπολεμικό περιβάλλον της δεκαετίας του 1980, περιγράφοντας, σε νουάρ αποχρώσεις, τα αόρατα παιχνίδια εξουσίας που διαδραματίζονται πίσω από καθημερινά συμβάντα, όπως αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, πυρκαγιές και τρομοκρατικές επιθέσεις.

Εκτύπωση