Αποστολίδης Ανδρέας : «Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες» (διηγήματα), Άγρα, 1998

Ανδρέας Αποστολίδης: «Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες» (διηγήματα), Άγρα, 1998

Βιογραφικό Ο Ανδρέας Αποστολίδης είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα, νουβέλες και διηγήματα. Έχει μεταφράσει 47 αστυνομικά μυθιστορήματα κι έχει εκδώσει τη συλλογή δοκιμίων Τα πολλά πρόσωπα του αστυνομικού μυθιστορήματος.

 

Περίληψη βιβλίου Αστυνομικές ιστορίες για πέντε δεκαετίες είναι έξι διηγήματα που ξεκινάνε το 1944 και καταλήγουν στο 1986 κι έχουν για θέμα τους κυρίως πράξεις και εγκλήματα πολιτικής βίας.

Δεκεμβριανά, Θεσσαλονίκη του Εμφυλίου Πολέμου με ξένους διπλωμάτες και ρεπόρτερς, ψυχρός πόλεμος της δεκαετίας του '50 με ιατροδικαστές και δολοφονίες στελεχών του ΚΚΕ, πορνοταινίες και φόνος στην Ύδρα του '62, Χούντα του '70 και αλληλοεξόντωση πρακτόρων και αριστεριστών, παραθρησκευτικές οργανώσεις και τρομοκράτες της δεκαετίας του '80 σε ευτράπελο μπέρδεμα.

Τα διηγήματα παραπέμπουν συχνά σε γνωστά γεγονότα, αλλά είναι γραμμένα με τη φαντασία και την υπερβολή των λαϊκών περιοδικών της εποχής και παίζουν με το ύφος των αστυνομικών ρεπορτάζ και των αντικομμουνιστικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Η προσοχή τους εστιάζεται στη μυθοποίηση της πολιτικής και της ηθογραφίας μέσα από την αστυνομική λαϊκή αφήγηση, συνδυασμένη σε αντίστιξη με αποσπάσματα και σκηνές από γνωστά μυθιστορήματα. Η ειρωνική προσέγγιση της θεματολογίας και του αφηγηματικού είδους υπογραμμίζεται με τις αλλαγές στο στυλ της εξιστόρησης από δεκαετία σε δεκαετία, με κοινό παρονομαστή την ιδεοληπτική εμμονή στο συλλογικό "μυστήριο" της νεοελληνικής ταυτότητας και της βίας που την συνοδεύει.

Περιεχόμενα1. Εφιάλτης

2. To πέρασμα του Μίλλαρντ

3. Ο θάνατος του ιατροδικαστή

(ή Η Κόκκινη Τάνια υπάρχει!)

4. Ποιος σκότωσε τον Μάνθο Χαραλαμπίδη;

(Διακοπές στην 'Ύδρα του Γιάννη Μαρή)

5. Μ για Μάριον

(Από τις περιπέτειες του Νότη Κάγκα)

[Ο άγνωστος πόλεμος των παρανόμων· πρόταση για τηλεοπτική διασκευή μιας ιστορίας δράσης από ανέκδοτη «Μάσκα» του '70]

6. Αναταραχή στον Νέο Κόσμο

Απόσπασμα

«[…] Στο περίπτερο της πλατείας κρεμόταν η μόνη απούλητη μεσημεριανή εφημερίδα. Είχε τίτλο: "Η συγκλονιστική συνωμοσία των ιατρών του Ιωσήφ Στάλιν - αναλαμβάνει τον έλεγχο ο διαβόητος Μπέρια". Στην πίσω σελίδα δημοσιευόταν μια μεγάλη ολόσωμη και προκλητική φωτογραφία της χορεύτριας και ηθοποιού Χαρούλας Ράμπα, με λεζάντα: "Αστειευόμουν - υποστηρίζει τώρα η πρωταγωνίστρια". Ο περιπτεράς ανασκουμπώθηκε βλέποντας τον βλοσυρό ιατροδικαστή Βαλσάμη να πλησιάζει. Καθώς όλοι οι κάτοικοι των Αθηνών εκείνα τα χρόνια βομβαρδίζονταν από καθημερινές ιστορίες μυστηρίου που καθόριζαν τις τύχες τους, θεωρούσαν ότι δικαιωματικά κατά κάποιο τρόπο λάβαιναν μέρος στη συλλογική έρευνα, συζητώντας διάφορες εκδοχές και αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία που θα οδηγούσαν στη διαλεύκανση των αλλεπάλληλων γρίφων αστυνομικής ή κατασκοπευτικής υφής στις στήλες των εφημερίδων. […]»

Εκτύπωση