Φιλίππου Φίλιππος : «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», Το κλειδί-Λιβάνης 1988

 

Φίλιππος Φιλίππου: «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», Το κλειδί-Λιβάνης 1988

Βιογραφικό Ο Φίλιππος Φιλίππου γεννήθηκε στην Κέρκυρα τον Δεκέμβριο του 1948. Έχει εκδώσει 15 βιβλία: μαρτυρίες, μελέτες, βιογραφίες, μυθιστορήματα. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα Κύκλος θανάτου (1987), Το χαμόγελο της Τζοκόντας (1988), Το μαύρο γεράκι (1996), Αντίο Θεσσαλονίκη (1999), Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες (2009).

Τα τρία από αυτά έχουν ως κεντρικό ήρωα τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Λεοντάρη. Έχει συμμετάσχει με διηγήματα σε πέντε συλλογές. Αστυνομικές ιστορίες, Ελληνικά εγκλήματαΕλληνικά εγκλήματα 2Ελληνικά εγκλήματα 3Το τελευταίο ταξίδι. Επίσης έγραψε το Οι τελευταίες ημέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη (2003), το Ο θάνατος του Ζορμπά (2007), το Κωνσταντίνος Θεοτόκης, σκλάβος του πάθους (2006) και το Ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας (1996).

 Περίληψη βιβλίου Ένας υποψήφιος δήμαρχος -επίλεκτο μέλος της αθηναϊκής κοινωνίας- πεθαίνει σε μια δεξίωση. Ο θάνατός του θα φαινόταν φυσιολογικός αν δεν γινόταν γνωστοί οι θάνατοι κάποιων διανοουμένων φίλων του νεκρού που είχαν περάσει απαρατήρητοι.

 Ένας δημοσιογράφος ασχολείται μ΄ αυτούς τους ανθρώπους και με κίνδυνο της ζωής του ανακαλύπτει διάφορες πτυχές του παρελθόντος τους, ενώ οι επίσημες διωκτικές αρχές αδρανούν. Ωστόσο σε ποιο βαθμό είναι ανακατεμένα στο έγκλημα -ανάμεσα σε άλλους υπόπτους- τα εξής πρόσωπα: η όμορφη σύζυγος του υποψήφιου δήμαρχου, ένας φιλόλογος, ένας συγγραφέας, ένας εκδότης, ένας εφοπλιστής κι ένας πρώην πυγμάχος;…

 Κι αυτό το βιβλίο -δεύτερο αστυνομικό μετά τον ‘’Κύκλο Θανάτου’’- θ’ αγαπηθεί από τους φίλους των αστυνομικών περιπετειών, όπως αγαπήθηκαν τα βιβλία του Γιάννη Μαρή. Ο συγγραφέας -φανατικός θαυμαστής ο ίδιος του κλασικού πια Έλληνα μυθιστοριογράφου- τοποθετεί την ιστορία του στους χώρους και στους δρόμους της σύγχρονης Αθήνας. Οι ήρωές του καθημερινοί, συνηθισμένοι, οικείοι, λίγο μοναχικοί, λίγο αλλοτριωμένοι κινούνται στην τσιμεντούπολη κουβαλώντας τα βιώματα και τα πάθη τους.

 Το μυστήριο, η αγωνία και η δράση αποτελούν βασικά στοιχεία αυτού του βιβλίου και συνυπάρχουν αρμονικά με πολιτικές αναφορές και κοινωνικές επισημάνσεις που κάνουν την ανάγνωσή του απολαυστική.

Εκτύπωση