ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ #11 – Έρικας Αθανασίου: Οι μεγάλες απάτες στηρίζονται σε μικρές αλήθειες

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο Ιστορίες Εγκλεισμού

Τα μέλη της ΕΛΣΑΛ εμπνέονται από την πανδημία και γράφουν σύντομες "ιστορίες εγκλεισμού"

Έπρεπε πάση θυσία να τον κρατήσει μακριά. Ήταν ο μόνος τρόπος να αποτραπεί το φονικό. Ένας από τους δύο θα σκότωνε τον άλλον αν το ανακάλυπτε. Ή αυτός θα σκότωνε τον συνέταιρό του ή ο συνέταιρός του αυτόν. Ήθελε λίγες ημέρες για να καλύψει τα ίχνη. Θα μπορούσε να σώσει την εταιρία και το τομάρι του αρκεί να είχε λίγες ημέρες στη διάθεσή του.

Ο συνέταιρος έλειπε στην Κίνα. Αυτό ήταν καλό. Μάλλον προλάβαινε.

Χλόμιασε όταν άκουσε τη φωνή του στο τηλέφωνο. Τον έπαιρνε από το αεροδρόμιο. Είχε επιστρέψει. Ένα άσχημη κρυολόγημα και η υποχονδρία του με τα μικρόβια τον είχε κάνει να γυρίσει πιο νωρίς στην πατρίδα.

Προθυμοποιήθηκε να τον παραλάβει ο ίδιος. Έπρεπε να τον εμποδίσει να πάει κατευθείαν από το αεροδρόμιο στην εταιρία.

- Στην εταιρία; Τρελός είσαι; Δεν έχεις ακούσει τι γίνεται; τον ρώτησε καθώς ταχτοποιούσε τις βαλίτσες στο αυτοκίνητο.

Μια ιδέα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται στο μυαλό του. Μια ιδέα που ίσως να του έδινε μερικές ημέρες περιθώριο.

- Όχι, τι; απόρησε ο συνέταιρος, καθώς ένα φτέρνισμα τον τράνταζε ολόκληρο.

- Δεν γύρισες γρηγορότερα λόγω του ιού;

- Ποιου ιού;

- Του θανατηφόρου κολλητικού ιού που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα.

- Δεν άκουσα τίποτα, είπε ο συνέταιρος καθώς φτερνιζόταν πάλι. 

Ώρα ήταν να τον κολλούσε τίποτα έτσι όπως φτερνιζόταν.

- Για βάλε ειδήσεις ν’ ακούσουμε, ζήτησε μόλις μπήκε στο αυτοκίνητο, πνίγοντας ένα ακόμα φτέρνισμα.

- Νομίζεις ότι λένε τίποτα στις ειδήσεις; Το κρύβουν επειδή φοβούνται μην τρομάξει ο κόσμος. Να δούμε όταν αρχίσουν να πεθαίνουν ασθενείς πώς θα το κρύψουν. Πήγαινε να ξεκουραστείς, να σου στείλω έναν γιατρό και αύριο βλέπουμε.

Με το που τον άφησε σπίτι, τηλεφώνησε σε έναν φίλο του δημοσιογράφο.

- Ακούω ότι μια ίωση που εξαπλώνεται τώρα από την Κίνα, είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες ιώσεις, του είπε εμπιστευτικά. Μόλις γύρισε ο συνέταιρός μου από εκεί γι’ αυτό τον λόγο. Έχουν αρχίσει να το ψιθυρίζουν και οι γιατροί.

Δεν έλεγε εντελώς ψέματα. Την προηγούμενη ημέρα ο γιατρός κουμπάρος του είχε αναφέρει ότι στο νοσοκομείο πυκνώνανε περιστατικά μιας μετάλλαξης της γρίπης.

Εντυπωσιάστηκε και ο ίδιος πόσο γρήγορα εμφανίστηκε ο κινέζικος ιός στις βραδινές ειδήσεις. Δεν χρειάστηκε πολύ προσπάθεια. Λίγα τηλεφωνήματα, λίγες υποσχέσεις, λίγα υπονοούμενα και την επόμενη ημέρα έπαιζε παντού. Η βασική αρχή της επιτυχημένης απάτης είναι να πάρεις μια μικρή αλήθεια και να φτιάξεις ένας μεγάλο ψέμα.

Λίγες ημέρες ήθελε μόνο. Λίγες ημέρες να κρατήσει τον συνέταιρο κλεισμένο σπίτι του. Να μην συναντήσει αυτούς που δεν έπρεπε. Να μην εμφανιστεί στην εταιρία. Ούτε που κατάλαβε για πότε ο ιός θεωρήθηκε τόσο επικίνδυνος, για πότε ο συνηθισμένος αριθμός θυμάτων ενός ιού άρχισε να φαντάζει ως πανδημία, για πότε η Κυβέρνηση υποχρέωσε όλους να μείνουν σπίτι τους. Για πότε και ο ίδιος άρχισε να φοβάται ότι θα πεθάνει.

Στο μεταξύ είχε καταφέρει να καλύψει τα ίχνη του. Δεν υπήρχε τίποτα επιβαρυντικό για αυτόν στην εταιρία. Μόνο που τώρα κινδύνευαν να χάσουν την εταιρία. Είχαν μείνει χωρίς πελάτες. Ήταν πλέον ο δεύτερος μήνας που υπήρχε ολοκληρωτική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σκίτσο: © Μαρία Λίτινα

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ - Προηγούμενο διήγημα          ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ - Επόμενο διήγημα

Ετικέτες: Έρικα Αθανασίου

Εκτύπωση